Welke witkleur toepassen bij ledverlichting?

  • Geplaatst op
  • Door Tim Stribos
Welke witkleur toepassen bij ledverlichting?

De witkleur bij verlichting wordt uitgedrukt in temperatuurgraden Kelvin. De schaal gaat van super warm wit ( oranje rood) naar hogere kelvin temperaturen koudlicht ( blauw)

Welke witkleur toepassen bij ledverlichting?

De witkleur bij ledverlichting wordt uitgedrukt in temperatuurgraden Kelvin. De schaal gaat van super warm wit ( oranje rood) naar hogere kelvin temperaturen koudlicht ( blauw), wat soms als kil ervaren wordt. Bij zonopkomst en ondergang dan kan de zon oranje/rood zijn dit is ca. 2000K. Een uur na opkomst is de zon al wat geel en komt dat overeen met ca. 3500K in de loop van de middag is de zon al veel witter en komt dat overeen met ca. 6000K.
De lichtopbrengst van de koud witlicht is iets hoger per watt, dan de warme witkleur. 

 

Welke witkleur heb ik nodig?

In de woonkamer wordt meestal warm wit ( 2700-3500K) gebruikt, dat geeft sfeer. Voorheen waren vele gloeilampen ook warm wit, zeker de kaarslampen. Nu kan dat ook met Led filamentlampen.
In de badkamer bijvoorbeeld voor de spiegel wordt meestal daglicht wit ( 4000-4500K) gebruikt,
dat is de meest functionele witkleur.
Deze daglicht of normaal witte kleur wordt veelal ook in winkels en kantoren toegepast (De meeste TL’s hebben een dagwitte kleur TL 840). Soms zijn de Tl's warm wit TL830).
Moet er precisiewerk worden verricht dan kan er beter koudwit ( 6000-7000K) gebruikt worden.

De witkleuren van een lamp kunnen ook gebruikt worden om een product of een voorwerp of gebouw aan te lichten. Afhankelijk van het doel neem je een witkleur. Bijvoorbeeld in vitrines in winkels of in restaurants zie je dat rood vlees en sappig fruit beschijn je bijvoorbeeld met warm wit belicht is en vis met een koude witkleur.

In magazijnen wordt veelal of de daglicht witte of de de koude witkleur gebruikt, omdat sfeer hier minder belangrijk is en de effectieve lichtopbrengst voorop staat.